De reis van de ia orana

met een zeilboot de Atlantic rond

Zandzakken voor de deur…

‘Wat doen de verhalen over de orka’s met jou?’ ‘Ach, de kans is zo klein. Honderden boten varen langs zonder een interactie met de orka’s. Tja, ik weet dat Ronald gelijk heeft, toch voel ik een lichte onrust. Gisteren kwam weer een bericht dat een zeilschip dicht bij Porto met dezelfde afmeting als wij, na een aanval met deze majestueuze zoogdieren gezonken is.

In een visrestaurantje onder het genot van een heerlijke fles rode wijn, vraag ik Ronald de oren van het hoofd. Want stel…we horen tot die ene procent: Hoe pakken we het dan aan?

De antwoorden van mijn Kappie geven mij rust. Nu ik weet welke stappen we in welke volgorde kunnen uitvoeren, voel ik mijn lijf weer ontspannen. Mijn grootste droom is om op een veilige afstand een walvis in de buurt van onze ia te zien. Maar op deze Killer Whales van 6 ton per stuk, die tegen de romp van ia rammen en voor de lol een hap uit het roerblad nemen, zit ik niet te wachten.

De vele adviezen van ‘wat te doen’ door zeilers vliegen over de steiger. Biologen doen al jaren onderzoek naar het gedrag van deze prachtige beesten, maar de reden is nog steeds niet echt duidelijk. Wel is duidelijk dat de orka’s geen agressief gedrag vertonen, het lijkt op spelen?

De vele adviezen wat te doen als de zwarte vinnen op je afzwemmen zijn echter zeer tegenstrijdig. De enige optie is dan je gezonde verstand te gebruiken. Tja, welke opties blijven er dan over? Herrie, veel herrie… Ronald komt op het lumineuze idee om met de claxon in het loosgat te toeteren. Fire Crackers zijn helaas alleen in grote steden te koop. De optie van een rot(op)je valt dus af. Dan gaan we maar voor het alternatief van een ‘onder-water-mistregen’ van zand. Op internet beschreven twee verschillende zeilers dat zij hier de orka’s mee weg hebben kunnen jagen. De volgende ochtend scheppen we op het dichtstbijzijnde strandje 3 zakken vol met zand. Nu maar hopen dat de zwartwitten schoonheden knarsetandend het hazenpad kiezen…

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 De reis van de ia orana

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: