It started with a kiss

Twaalf jaar geleden vroeg Ronald tijdens onze eerste vakantie op het voordek van een zeilschip in de Carieb wat mijn grootse wensdroom was. Ik gaf aan dat ik wel een droom had, maar dat ik het niet zou kunnen (onvoldoende zeilervaring) en ook niet zou durven (een jaar weg bij mijn dierbaren). Al snel werd het onze gezamenlijke wensdroom om een lange zeilreis te maken. Vijf jaar geleden besloten wij een datum te prikken, omdat er altijd wel een reden was te bedenken om niet te gaan. In 2014 kochten we een Beneteau First 35, genaamd Blue Booby, en maakten wij een reis van een maand naar Denemarken en Zweden. Met veel plezier denken wij nog vaak terug aan dit fantastische schip. De zeileigenschappen waren groots, het comfort in de slaaphut was minder. In 2016 werden wij de trotse eigenaar van een Nantuckect Island 38. 

Ronald Brunt

Rond mijn 14e jaar kwam ik in aanraking met het zeilen.  Ik mocht mee met een vriendje in een Volksboot 400. Ik was meteen verkocht, maar wist ook dat het niet voor mij zou zijn weggelegd. Duur, en mijn ouders hadden het al moeilijk genoeg de eindjes aan elkaar te knopen. Gelukkig was daar mijn middelbare school die zeilkampen organiseerden. Niet veel later was ik schipper en dat heeft tot ver in mijn studententijd geduurd. De zwerfkampen door Friesland waren onvergetelijk. Later heb ik als schipper op platbodems over het wad gezworven. Niet lang daarna ben ik besmet geraakt met het wedstrijdzeilvirus en zeil ik in diverse klassen, waarvan 25 jaar in een Spanker. Gezegend met 2 prachtige dochters bleef het grote tochten maken een beetje op de achtergrond. Inmiddels zijn ze groot genoeg (denken ze, en wie ben ik om ze tegen te spreken) om op eigen benen te staan. Tijd voor het grote avontuur! 

Liesbeth Mook

Van jongs af aan ging ik met mijn gezin ieder weekend naar de boot op de Vinkeveense plassen. In die periode hadden mijn ouders eerst een Dompkruizer en later een Fellowship 28. Mijn broer Erik had een Laser en ik een Piraatje. Later genoot ik intens van de zeiltochtjes in mijn Varuna 400, welke ik vervolgens inruilde voor een surfplank, Windglider Concorde . Rond mijn 20e jaar deed ik regelmatig een wedstrijdje met onze catamaran Nacra 5.2 op zee.

In 1992 kreeg ik mijn mooiste cadeau, mijn dochter Fleur. Een lange periode kwam ik zelden meer op het water, dit miste ik enorm. Tot ik in 2006 mijn grote liefde Ronald ontmoette en hij aan mij vroeg of ik zijn bemanning wilde zijn op de Spanker 925, Nine To Five Shift. Ruim 11 jaar lang genoten wij in het hoogseizoen van de spannende wedstrijden in deze supersnelle boot.

 foto: Eize Hoekstra