De reis van de ia orana

met een zeilboot de Atlantic rond

REMslaap

Vol goede moed vertrokken wij uit Den Helder voor een overtocht van 3 dagen en nachten richting Inverness. We hebben inderdaad 3 dagen en 3 nachten gevaren maar Inverness hebben we nog niet gezien. Terwijl wij onze garderobe toch hoofdzakelijk hadden samengesteld met tropische oorden in gedachten, bleken de nachten onder een heldere hemel op de Noordzee stervenskoud. Liesbeth die ,als ik het woord Spitsbergen in de mond nam altijd wit wegtrok, wist het nu helemaal zeker: “Ik snap niet dat er mensen zijn die dat leuk vinden, ik ga definitief nooit naar Spitsbergen.”.  Op de ‘drukke’ Noordzee is wachthouden ’s nachts aan te bevelen. De manier waarop we dan slapen is anders dan thuis. Om te beginnen met de tijd dat je geen wacht hoeft te houden dan slaap je dieper dan diep. We hebben de boot ‘rammelvrij’ gemaakt en onder het zachte geruis van de boeggolf val je in een peilloos diepe slaap. Dan begint de wacht en verandert je slaap in een AFREMslaap.  Hierbij zorg je ervoor dat je nooit langer slaapt dan 10 minuten. Om hier zeker van te zijn zet je een kookwekkertje in op 10 minuten. Je valt in slaap en net op het moment dat de eerste droom zich aandient gaat het wekkertje. Dit voorkomt dat je in je gebruikelijke REMslaap vervalt. Je kijkt dan even om je heen voor de vorm, er gebeurt namelijk nooit iets op die ‘drukke’ Noordzee, en die routine herhaalt zich 24 keer. Misschien als er wind had gestaan was de Afremslaapfase wat functioneler, we gaan het zien. We hadden nu geen zucht wind en duidelijk niet genoeg diesel om ook maar in de buurt van Inverness te komen.  We hebben wel een groep dolfijnen vermaakt met onze dwaze armbewegingen, ohh en ahh geroep , gefilm en gefotografeer. Uiteindelijk kregen ze genoeg van ons gedoe en vertrokken weer. Ik had mezelf belooft nooit een filmpje van doflijnen te plaatsen, ik werd er altijd een beetje weeïg van als ik dat op elke zeilreisblog zie. Maar ik weet nu waarom, het is toch bijzonder en dat wil je delen. Dus “bear with me”.

Verder Bericht

Vorige Bericht

4 Reacties

 1. Jeannette 12 juni 2018

  Toch een leuk filmpje hoor, we gaan jullie volgen hoor, heel veel plezier en genieten van de ongetwijfeld vele mooie momenten die komen gaan, en via de blog ons mee laten genieten.
  Groeten uit Nijesyl.

 2. Laura van Dalen 12 juni 2018

  Wauw!!! Nu de walvissen nog:) Liefs Laura

 3. Trees 18 juni 2018

  Trees Dijkstra
  Ha eindelijk kan ik jullie blog bekijken en wel meteen een schitterend filmpje.
  Dikke jassen aan zag ik oo een eerdere foto en jullie kunnen genieten van een heerlijk bakkie
  Alweer ruim twee weken onderweg en dat bevalt neem ik aan
  Veel vaarplezier en heerlijk genieten van wat op jullie ‘pad’ komt.veel liefs Trees

 4. Trees Dijkstra 18 juni 2018

  Ik heb vast iets fout gedaan maar probeer het nog een keer
  Ik kan eindelijk op jullie blog, gelukkig.
  Zo mooi heb ik de dolfijnen niet eerder gezien echt prachtig dus ik snap dat je gezwicht bent Ronald.
  Leuk om jullie te volgen
  Veel vaarplezier en landgenieten
  LiefsTrees

Laat een reactie achter

© 2022 De reis van de ia orana

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: