De reis van de ia orana

met een zeilboot de Atlantic rond

ia orana

De vertaling van het Tahitiaanse woord ‘ia Orana’ is ‘hallo’ of ‘goedendag’. Het is de naam van onze Nantucket Island 38 maar ook van een bekend schilderij van Paul Gaugin ‘ia orana Maria’.

Eugene Henri Paul Gauguin was een Franse kunstschilder. Zijn werk wordt meestal gekenmerkt als postimpressionistisch. De Post Impressionisten onderzochten het overbrengen van emotie, structuur, compositie en de waargenomen werkelijkheid. Het postimpressionisme wil verder gaan dan alleen weergeven wat kan worden waargenomen. De werkelijkheid wordt (min of meer) vervormd in vorm en kleur. Het doel is vooral om meer gevoel in het schilderij te leggen. Verschillende dikten en verschillende richtingen van verftoetsen zorgen ook voor veel dynamiek in de schilderijen.

Na zijn vertrek naar Frans-Polynesië schilderde hij meer symbolistisch. Een korte periode verbleef hij op Tahiti, waarna hij op Marquesaseilanden ging wonen. Op het olieverfschilderij ‘Ia Orana Maria’ (1891) poseert Teha’amana, een 13-jarig inheems meisje met wie hij later tijdens een eenvoudige plechtigheid trouwde. Te zien is Maria met op haar schouder het kindje Jezus en een engel met gele vleugels. Het schilderij is momenteel te bezichtigen in het Metropolitan Museum of Art New York.

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2023 De reis van de ia orana

Thema door Anders Norén

%d bloggers liken dit: